Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2014 14:45 - Изборна реформа
Автор: pitashtia Категория: Политика   
Прочетен: 1136 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.10.2014 15:04



       .
     Безсмислено е да се провежда референдум без да има на масата поне два завършени закона и дебат по тях в медиите и мрежата.   

   1 Трябва да има равнопоставеност на партийните и независими кандидати, което означава да се издигат със подписка и едните и другите, а при равен брой получени гласове  да имат равни шансове да бъдат избрани 

   2 Системата да е пропорционална ,но да се гласува за личности, които носят гласове на своята партия . 

   3 Подписването да става по време на регистрацията  на гласоподавателите за изборите достатъчно предварително и всеки ден да се огласява резултата. 

    4 В един МИР да се допускат само 100 кандидати събрали най-много подписи, което означава, че няма минимум, а гарантиращият участието брой подписи е 1% от имащите право на глас.

    5 Бюлетината да представлява един лист А4 разделен на 100 квадратчета и гласоподавателя да задрасква избраният от него кандидат, като гласът даден за партиен кандидат се зачита за глас даден за съответната партия. 

    6 Независимите да се смятат за партия. 

     7 Първият и вторият кандидат от всеки МИР влизат в парламента директно, а останалите попълват националната листа на съответната партия според получените от тях гласове. Това важи и за независимите, като тези,които не са се класирали   , се подреждат също в национална листа.

     8 Когато някой се откаже или напусне парламента, влиза следващият в листата. 

     9 Да се  създадат 4 многомандатни района за чужбина. Два за ЕС един за Северна , Южна америка и Австралия и океания и 1 за  Турция и останалият свят. 

   10 На базата на нещо такова да се разпише подробен избирателен закон и когато има няколко, да се обсъдят и да се приеме с референдум, а приетото с референдум да не може да се пипа от  политиците, защото е конфликт на интереси сам да си правиш правилата, по които се явяваш на конкурс за работа пред своя работодател.

    

 

   Коментар 

Доколкото знам сега МИР са 31. Ако се приеме това ,което предлагам, ще станат 35, което означава 70 народни представители избрани практически мажоритарно, а останалите 170 пропорционално


Партиите ще имат проблем, което е хубаво, дори красиво 

 Хамлетовският въпрос за тях ще бъде колко кандидати да издигнат във всики МИР така че хем да спечелят мажоритарният вот, хем да имат кандидати за националната листа. Ще се правят сложни сметки. Освен това събирането на подписи по време на  регистрацията на избирателите ще бъде  от една страна явно гласуване, защото ако един гражданин си направи труда да се регистрира, сигурно и ще се подпише, а от друга вътрешнопартиен избор. 

   При такива правила, вероятно някои  партии ще предлагат по-дълъг списък, а след като видят накъде отива работата ще оттеглят излишните кандидати събрали малък брой подписи  Ако потенциала на една партия е 100 места пропорционално ,  ще са достатъчно по 4-5 кандидата в МИР и дори по-малко. Всичко зависи от вероятността да има мажоритарно избрани. Да речем че са 30 Останалите 100 трябва да са в листите на поне 30 МИР.Такъв резултат може да се постигне с 60% подкрепа, но и с по-малко.

     Интересно е да сметнем как би изглеждал парламента при сегашните резултати. ГЕРБ вероятно щяха да имат поне 30-40 мажоритарно избарани кандидати плюс местата по пропорционалната система от 170 места почти  60 . Извода е че щяха да имат по-добър резулта поради мажоритарният елемент с поне 10 места. В същото време независимите кандидати  и малките партии нямаше да са ощетени , нито да има протести срещу бат Сали. 


Ако към това се добави и 3. „Електронно гласуване и е-управление“ – Електронно гласуване по интернет, осигуряване на безплатен електронен подпис на всеки гражданин за взаимодействие с институциите, електронни услуги.

Не знам за безплатният електронен подпис, но ако можеш да се запишеш за електронно гласуване като си дадеш IP адреса и телефон за проверка и след това да ги потвърждаваш от компютъра си за бъдещи избори като се вписваш за гласуването от своя компютър или телефон, би било много добре. 

     Електронната самоличност е бъдещето и това трябва да се направи както трябва. Например вместо паспорт-флашка, на която част от паметта е ROM където е записан номера в регистъра в който са останалите лични данни, номера на флашката и т.н.  Когато сложиш тази флашка и се свържеш със съответната институция, от там ще искат да въведеш личните си данни вместо парола като име ,дата на раждане и пръстов отпечатък в някои случаи.  Всяко влизана на твоя акаунт се регистрира и те уведомяват на даденият електронен адрес или телефон. Ако загубиш флашката се обаждаш от своя телефон или отиваш в общината и тя веднага става невалидна, плащаш си и получаваш нова. Това не може да стане до следващите избори, които ще са много скоро.

 

Оригинала  Тук




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930