Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2010 18:20 - Пенсионната реформа
Автор: pitashtia Категория: Други   
Прочетен: 10204 Коментари: 28 Гласове:
8



 

     

        Ниската раждаемост е следствие и на социално осигурителната система. Защо хората,  които са създали поколение, което да ги замести на трудовия пазар,които са го изучили и възпитали, да търпят последиците от демографската криза. Да се пенсионират по-късно онези, които не са отгледали деца.
Ако си на самотен остров, кой ще се грижи за теб на старини. Да речем, че имаме два острова. На единият хората са богати и смятат, че това е достатъчно за да си подсигурят старините, а на другият са бедни, но правят достатъчно деца така че да не намаляват. Кой ще живее по-добре на старини?
Пенсионните системи на ЕС ще фалират и самият съюз е фалирал морално,  щом не се възпроизвежда биологично. Егоизмът и грижата за старините изисква все по-вече емигрантска работна ръка от страни,  които се размножават добре. Познайте от прав път кои са те.
Ако пенсионната възраст не се определя от броя на отгледаните от семейството и изучени, възпитани деца, сривът ще продължава.Тя просто не е справедлива, независимо дали е разходопокривна, или капиталова, частна или държавна, ако не отчита най-важният принос за общото благоденствие-създаването на отмяна, тя противоречи на естествените природни закони. Докато не се поправи тази несправедливост сривът ще продължава, защото общественото богатство, в което влиза и човешкият ресурс се възпроизвежда като кредит. Получаваш живот-дължиш живот. Получаваш образование-дължиш образование. Получаваш капитал-дължиш капитал. Всичко,  което си получил го дължиш на тези след теб. Това е физически и морален закон, който, когато се нарушава масово, срива обществото.
Да речем,  че всички хора по света решат, че едно дете е достатъчно и вместо второ и трето, си вложат парите в жилище от наема на което смятат да живеят на старини. Да, но като няма деца, кой ще плаща наема? Една ферма не струва нищо, ако няма желаещ да я купи и да работи.Един завод е купчина желязо, ако няма кой и за кого да произвежда. Върху това трябва да се замислят всички.

 

 

Но какво може да се направи и от  каква пенсионна система се нуждаем, какви условия трябва да изпълнява за да няма необходимост от промени и несигурност.

 1 Тя трябва да отчита цялостният принос включително и отгледаните, изучени  и възпитани деца.

2 Трябва да е проста.

3Трябва да е гъвкава и да позволява пенсиониране не по възрастов критерий, а според работоспособността и здравето.

4 Трябва да е на пазарен принцип и риска да е диверсифициран

5 Трябва да позволява повишаване на пенсията по всяко време с внасяне на пари.

  6 Трябва да гарантира един минимум за старост независимо от приноса по хуманни съображения

7 Трябва да расте с напредване на възрастта, защото и разходите на старите хора също нарастват за лекарства и обслужване.

8…И т.н. и т.н.

 

Едва ли мога да изброя и формулирам всички критерии, принципи, изисквания към една идеална пенсионна система.

 

Затова просто ще предложа едно възможно решение:

 

І.  Държавна пенсия за старост.

     Държавната пенсия за старост да е обвързана с броя на отгледаните, възпитани и изучени деца.

  1. Предлагам средната възраст,  която доживяват пенсионерите да бъде възрастта за получаване на държавната пенсия за старост, като тази възраст се намалява за едно дете с три години,  за две деца- с пет и за три и повече деца-със седем.

   Това правило да важи само за деца, които не са криминално проявени и имат завършено основно образование.

  2 Размерът на пенсията да бъде равен на 50% от минималната заплата при едно или никакви деца, на една минимална работна заплата при две деца и на заплата и половина при три и повече деца, като се броят само децата със завършено основно образование.

  3 Ако децата имат висше образование и работят в страната, пенсията да се увеличава за всяко дете с 25%. Защото тези деца са данъкоплатци.

 

   Да предположим, че възрастта, която доживява българския пенсионер е 75 години. Ако въпросният има две деца с висше образование и те работят в България, ще се пенсионира с държавна пенсия за старост на 70 години и ще получава 150% от минималната заплата и средно това ще струва на бюджета 90 минимални средни заплати.

 

Ако, е многодетен ром с неграмотни деца, ще се пенсионира на куково лято, защото ще трябва да доживее 75 години и ще получава 50%  от минималната работна заплата.

 

 

    ІІ Лична капиталова пенсия.

         Смятам, че трябва да минем на капиталова пенсионна система защото тези пари захранват икономиката и са „дълги” пари.

  1 Държавен пенсионен фонд-вторият стълб.

 1.а В държавния пенсионен фонд задължително  внасят само работодателите в размер на 15% от средният размер на работната заплата в България за предходната година за всеки зает.

1б Останалите 10% отиват по сметка посочена от работника, която може да бъде и същият този държавен пенсионен фонд.

  1в В пенсионната сметка на осигуреният се записват броя внесени средни работни заплати.

   Да предположим, че желанието на работника е неговите 10% да отиват в държавния фонд. Това прави общо25% от средната работна заплата или три средни работни заплати годишно. Така за тридесет и пет години по сметката ще се натрупат 105 средни работни заплати.

 Ако работникът е започнал на 20 години и реши да се пенсионира на 55 тези 105 работни заплати ще трябва да се разделят на месеците които му остават до пенсията за старост.

 Да речем, че тази възраст е 68, което ще рече 13 години или 156 месеца.Разделяме 105 на 156 и получаваме, че неговата пенсия ще бъде 67% от средната работна заплата.

  Ако обаче той довнесе 51 средни работни заплати, ще се пенсионира със средната работна заплата.

 

    И така да подредим нещата с държавния пенсионен фонд.

       А- Вноските се трупат като брой средни работни заплати

        Б-работодателя внася твърда вноска независимо колко реално плаща в размер на 15% от средната заплата.

         В- Ако работникът не посочи друг пенсионен фонд, работодателя внася още 10% и стават общо 25%

  Г-Пенсията се изчислява като се разделят броят натрупани средни работни заплати по сметката на оставащите месеци до навършване на възраст за социална пенсия за старост и полученият коефициент се умножава всяка година по средната работна заплата.

Д –Индексация така не се налага

Ж- Пенсионирането става когато човекът има нужда

З-винаги може да се довнесе

И-Тази пенсия се  получава и след навършване на възрастта до която е изчислена-При едно дете тази възраст ще е 72 години.

К-пенсионерът може да продължи да си работи докато може и да си повишава пенсията. Със всяко довнасяне тя се преизчислява.

       

 

          2-Частни фондове-

 

А-Гражданите са задължени да внасят 10% от брутния си доход в избран от тях пенсионен фонд.

 

Б-  Всяка Банка има право да бъде такъв, ако работи по принципите и условията на държавния пенсионен фонд.

 

 

Това означава люта конкуренция и свободен пазар и диверсификация на риска.

 

Аз не намирам за необходима икономически активните и грамотни работодатели и самоосигуряващи се граждани да са длъжни да внасят в държавния фонд, но който желае нека да си внася колкото си иска.

 Едва ли някой ще се засили при положение че може да инвестира парите и да ги остави на наследниците си вместо да изгорят,  ако пукне преждевременно, но вероятно за всеки случай, някакви суми ще се влязат и от бизнесмените.

 

    Така възможността за ранно пенсиониране ще се обвърже с внесените средства и отгледаните деца, защото седем години са 84 месеца, което не е никак малко.

 

 

 

Но как да преминем?

 

Според мен като изчислим по обратния път, колко пари би трябвало до има по своята лична  капиталова сметка  един пенсионер към този момент за да получава тази пенсия, която получава сега. Да речем, че за вече пенсионираните възрастта е 72 г. Умножаваме броят на месеците които му остават до тази възраст по пенсията и делим на средната работна заплата. Така получаваме колко броя средни работни заплати им по тази сметка и той ако иска може да си довнесе колкото душа му сака за да си повиши пенсийката.

 Тези ,които са прехвърлили възрастта просто се дели пенсията на една средна работна заплата за да може да се индексира автоматично. При довнасяне, сумата се дели на 48 месеци + оставащите месеци до 72години, защото, ако има или надхвърля възрастта възниква проблем, а се предполага, че ще поживее повече от тези четири години щом довнася.

 

Няма начин да няма начин!

 

С това предложение само илюстрирам правилната според мен посока на действие. Подробностите трябва да се изпипат и съответните сметки да излязат верни.

 

Това беше измшльотено от Димитър Илиев Димитров от гр. Сливо поле .

Дано свърши на някого някаква работа!

 

http://hulite.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=karambol

 

http://hulite.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4636

 

И ако ви се струва , че падам от Марс ето обяснението:
http://www.blogger.com/profile/05600593030741188037

 

Мислете дявол да го вземе!



Тагове:   реформа,


Гласувай:
8




Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Приятелю, Направо съм ужасен от ...
03.08.2010 16:14
Приятелю,
Направо съм ужасен от ставащото. За какви ли не инфантилни излияния в blog.bg като текнат едни коментари и мнения с десетки и стотици...А по материалите от тази вълна(към 03.08) НИЩО. Същото е и по тв и другите медии - сватбата на Челси, развода на Грую, кучето на Мудю. А бре хора, чий го чакате да се замисли за бъдещето Ви???
Предлагам ти да изпратиш написаното и до investor.bg. Канеха се да започнат някаква дискусия за пенс реформа.
цитирай
2. анонимен - Не е точно така...
03.08.2010 18:45
Без да съм специалист,четейки писанието ми хрумна,че в България средната продължителност на живота е 72г.По тази логика човек с едно дете трябва да работи докато умре,а тези без деца - след смъртта си.Доста е депресиращо...

;)
цитирай
3. lambo - Интересни идеи
03.08.2010 18:58
По принцип си напълно прав - но по тази система най-печеливши, ще са пак циганите

Затова предлагам незабавно да се върне СПО (Семейно Подоходно Облагане)
Така семействата които отглеждат деца ще бъдат данъчно облекчени, а тези които не отглеждат, ще плащат пълния размер на данъците

Ако е ценен според теб, включи във вълната и този пост :
http://lambo.blog.bg/politika/2010/07/23/sychki-sybiram-prychki-namira-a-a-a-a-m.581155
цитирай
4. анонимен - interesno
03.08.2010 22:56
interesno
цитирай
5. didslpole - Така е
03.08.2010 23:47
"Получаваш капитал-дължиш капитал. Всичко, което си получил го дължиш на тези след теб. Това е физически и морален закон, който, когато се нарушава масово, срива обществото."
Опитваме се да надхитрим природните закони, но тъпкано ни се връща.

цитирай
6. didslpole - Приятелю, Направо съм ужасен от ...
03.08.2010 23:52
анонимен написа:
Приятелю,
Направо съм ужасен от ставащото. За какви ли не инфантилни излияния в blog.bg като текнат едни коментари и мнения с десетки и стотици...А по материалите от тази вълна(към 03.08) НИЩО. Същото е и по тв и другите медии - сватбата на Челси, развода на Грую, кучето на Мудю. А бре хора, чий го чакате да се замисли за бъдещето Ви???
Предлагам ти да изпратиш написаното и до investor.bg. Канеха се да започнат някаква дискусия за пенс реформа.

Ха, ха ...много вярно. Ама на никой не му се мисли , че ще остарее и ще хвърли топа, ще ритне камбаната. Така че политиците ще направят каквото им харесва и никой няма да ни пита какво искаме.
цитирай
7. didslpole - По принцип си напълно прав - но по ...
04.08.2010 00:00
lambo написа:
По принцип си напълно прав - но по тази система най-печеливши, ще са пак циганите

Затова предлагам незабавно да се върне СПО (Семейно Подоходно Облагане)
Така семействата които отглеждат деца ще бъдат данъчно облекчени, а тези които не отглеждат, ще плащат пълния размер на данъците



Ако е ценен според теб, включи във вълната и този пост :
http://lambo.blog.bg/politika/2010/07/23/sychki-sybiram-prychki-namira-a-a-a-a-m.581155

"Това правило да важи само за деца, които не са криминално проявени и имат завършено основно образование."

Да беше прочел внимателно. Няма нищо да спечелят, ако не ги пращат на училище. И аз съм за семейното облагане, ама никой не ни пита. Те това е проблемът.
цитирай
8. didslpole - Много е.
04.08.2010 00:08
А мойто предложение е пенсията за старост да е еднаква за всички и да се дава на седемдесет години за тези които са отчували поколение поне две деца със средно образование. За другите да нямя. Щом са си спестили децата, значи са слагали в банката. Който на каквото си постеле, на това ще легне. И капиталова система като в Чили за наемните работници, а другите да се оправят както намерят за добре.
Ще е най-просто и практично според мене.
цитирай
9. didslpole - По-точно кое?
04.08.2010 14:27
анонимен написа:
interesno

http://www.facebook.com/topic.php?uid=145642288780429&topic=414
цитирай
10. анонимен - > Предлагам средната възраст, ...
04.08.2010 16:02
> Предлагам средната възраст, която доживяват пенсионерите да бъде възрастта за получаване на държавната пенсия за старост

значи да се пенсионираш тогава, когато ти дойде време за умирачка... за криминално проявените деца да не говорим... хайде ако в момента са в затвора на държавни пари - да, но иначе бие много на колективна вина
цитирай
11. анонимен - nebivalitsi
05.08.2010 11:03
Първо, авторът на постинга не е мъж, а жена - личи по написаното.
Тезите й са тотално погрешни, които се опитва да защити. Защо се крие (няма снимка), това е право на избор - можем да се съгласим.
Второ - няма 1 ден трудов стаж и/или не е работола 1 ден през живота си (колкото и оцветено да звучи).
Мислех да коментирам и да се аргументирам, но...ще се получи нов постинг, като обяснение, затова не го правя.
цитирай
12. анонимен - Пенсионната реформа
05.08.2010 12:49
Как не ви е срам какво общо има трудовия стаж за да намествате кои колко деца е родил и отгледал.По татово време наказваха с ергенски данък сега щяло да влияе за пенсията.Много хора искат да имат деца но поради различни фактори нямат Не им стига болката от това а и ще ги наказвате като прокажени.Може ли да ми коже някои къде отидоха парите от ергенския данък ??????????
Или някое партийно лице се облагодетелства и сега ни се прави на богаташ,а ние "простите" да го духаме
ПОТРЕСЕНА СЪМ ОТ НАГЛОСТТА НА ХОРАТА.РАЖДАТ И ГИ ЗАХВЪРЛЯТ В ДОМОВЕ ЗА СИРАЦИ И Т.Н......................................................
цитирай
13. анонимен - Светът е пренаселен
05.08.2010 17:26
Ако съм се осигурявал на максимума и имам 40 или 45 г трудов/осигурителен стаж, но нямам деца-светът и без това е пренаселен. Поради факта, че НЯМАМ такива (деца), не съм и черпал обществен ресурс като-разходи за детски градини, безплатни лекарства,ваксини, училища, безплатни учебници и т.н. имам в шъти по-голямо право от някой изсрал 5 дечурлига.
цитирай
14. beehive - Целта Санчо Целта
05.08.2010 21:21
За да давате предложение за каквито и да са промени в пенсионната реформа би било необходимо да дефинирате целите на пенсионната система и целите на реформата и. Имам чувството, че Вие с така предложената "пенсионна реформа" искате само да ограмотите неграмотните (да не кажа циганите) и нищо повече. Сега ме е яд, че ви се вързах на глупостите, но ви го изпращам моето мнение.
цитирай
15. aneta5 - Поредните сметки без кръчмар!
06.08.2010 05:15
Не мога да разбера какво изобщо трябва да се обсъжда като целта на т.нар "реформа" е една единствена:да не се получават пенсии!Като се вземе предвид безработицата,липсата на трудови договори и внасянето на осигуровки на минималната работна заплата,всеки що-годе интелигентен човек може и трябва да стигне до извода,че няма почти никакъв шанс да се добере до пенсия!Защо например се изисква от самоосигуряващите се да плащат двойно,а не е позволено да се купува стаж?!С какво това би нарушило стабилността и възможностите на осигурителната система?С нищо!Напротив: в нея ще влязат повече пари!Но...държавата иска да заграби внесеното за пенсия и да не плаща нищо.И така..ще има хора,които са плащали по 25-30 години,а никога няма да вземат пенсия!Да не говорим за младите,които учат и ходят по чужбина,работят без договори или не могат да намерят работа,те никога няма да се пенсионират!Друго си е,ако твоите парички били те за 20 или за 15 години си стоят в твоя сметка,би могъл сам да прецениш кога да се пенсионираш и дали да си довнесеш.Просто,лесно и ясно!Без хиляди сметки..деца...цигани...
цитирай
16. val - Любопитно и определено повдига много въпроси...
06.08.2010 14:46
Смятам, че има неща, които трябва добре да се премислят и оценят, но съм КАТЕГОРИЧНО СЪГЛАСНА, че реформа е нужна. Като гледам, то аз може и до живот да си работя, а за децата ми (дай Боже и повече да успеем да отгледаме, сега по финансови причини е още едно, но вярвам, че и за другите ще се одързостим) направо не ми се мисли....

Господ да ни дава сили да издържим и да ни даде мъдри и благоразумни управници, които да успеят да оправят тези проблеми.

Съгласна съм,ч е най-добре е всеки да си има сметка и кой каквото внесъл - внесъл, а ако ли не - да се спасява. Така трябва да е и със здравните осигуровки. Не може да даваш, а накрая, когато ти имаш нужда да ти кажат - "ами това НЗОК не го покрива" или "доплати си".... Това е ужасно.

А за проблемът с вече мнозинството роми - там въпросът е различен.
А относно Ергенският данък - въобще не съм съгласна, че предложениет семейни облекчения за покупка на жилище на млади семейства е форма на такъв данък. НИкой не ни пита как отглеждаме детето си, как се оправяме, когато майчинството закъснее и прочие. Никой не пита как се справяш когато детето се разболее, а парите не стигат - трябва да правим чудеса.... Но, Господ има грижа за тия, най-малките и най-свидните ни, така че това ме успокоява.

Хубав ден за всички и успех с реформите!
цитирай
17. kostadin - Безмислено е да предлагате, как...
06.08.2010 20:18
Безмислено е да предлагате , каквото и да било -все ще сме прецакани.
цитирай
18. pitashtia - Просто не знаеш какви ги говориш
07.08.2010 02:12
анонимен написа:
Ако съм се осигурявал на максимума и имам 40 или 45 г трудов/осигурителен стаж, но нямам деца-светът и без това е пренаселен. Поради факта, че НЯМАМ такива (деца), не съм и черпал обществен ресурс като-разходи за детски градини, безплатни лекарства,ваксини, училища, безплатни учебници и т.н. имам в шъти по-голямо право от някой изсрал 5 дечурлига.

Ами ако всички бяха направили като тебе хитрецо, откъде да се вземе хлябът, топлото, сиренцето и т.н. Моите деца ще работят да те хранят, а каво са получили те от теб. Ако ги отглеждахме колективно и солидарно, съм съгласен, но просто си нямаш на представа колко са разходите и колко поема държавата.
И децата напрактика сами си ги гледаме. Хилядя лева и нещо дава държавата за ученик или за дванайсет години със здравеопазването да са 15 хилядарки Останалото е от семейството поне два пъти повече. Просто не знаеш какви ги говориш.
цитирай
19. анонимен - Колкото по-просто толкова по-добре
07.08.2010 15:24
Според мен, задължителна трябва да бъде една малка държавна пенсия, достатъчна за съществуване. И тази пенсия да е за всички имащи определен стаж. Тази пенсия да се финансира от косвените данъци + данък солидарност - 10% като ДОД. И това е. Който иска повече - да си прави допълнителни вноски където и както поиска. При безработица, държавата да плаща еднаква минимална помощ - 3 месеца да речем. Който иска повече - да си прави каквато иска застраховка.

Здравното осигуряване - също трябва да се раздели на задължително солидарно - която да покрива само големите злополуки и тежките болести с хоспитализация. А настинките и другите посещения при докторите да се плащат. Който иска може и доброволна застраховка да си сключи за по-добро обслужване и т.н.
цитирай
20. pitashtia - Ами донякъде си прав анонимен
08.08.2010 11:40
анонимен написа:
Според мен, задължителна трябва да бъде една малка държавна пенсия, достатъчна за съществуване. И тази пенсия да е за всички имащи определен стаж. Тази пенсия да се финансира от косвените данъци + данък солидарност - 10% като ДОД. И това е. Който иска повече - да си прави допълнителни вноски където и както поиска. При безработица, държавата да плаща еднаква минимална помощ - 3 месеца да речем. Който иска повече - да си прави каквато иска застраховка.

Здравното осигуряване - също трябва да се раздели на задължително солидарно - която да покрива само големите злополуки и тежките болести с хоспитализация. А настинките и другите посещения при докторите да се плащат. Който иска може и доброволна застраховка да си сключи за по-добро обслужване и т.н.

Нещата трябва да се опростят и сълидарността да се раздели от личната отговорност и грижата за себе си. Някак е дори обидно да нямаш избор как да се погрижиш за старините си или здравето и задължително да те напъхат в система, която но всичко отгоре не работи за теб , а за чиновниците.
цитирай
21. анонимен - Пенсията - греховната рожба на капитализма
10.08.2010 15:12
Пенсионната система е греховната рожба на капитализма, защото той разруши патриархалната форма на социално-икономически и производствени отношения. До капитализма грижата за върастните се възлагаше на техните наследници и това стимулираше раждаемостта. При капитализма децата са загрижени за своето бъдеще, а деперсонализираната от източници на финасиране пенсия за конкретния индивиид стимулира вечния ергенлък и бездетие, защото децата са грижи и финансови разходи, т.е инвестиции. Тези инвестиции в бъдеще създават обществен продукт от който се изплащат пенсиите. Поради тези съображения предложението за обвързване на размера на пенсията с броя и образованито на наследниците възстановява унищожената от капитализма справедливост, а също така стимулира решаването на проблема с намаляващата под критични граници раждаемост сред интелектуално развитите народности. Специално за България този подход би стимулирал увеличаване на ражданията на българчета. Що се отнася до конкретни суми, години за пенсиониране, стаж и т.н., то тези неща изискват внимателен и задълбочен анализ.
цитирай
22. pitashtia - И при социализма
11.08.2010 11:19
анонимен написа:
Пенсионната система е греховната рожба на капитализма, защото той разруши патриархалната форма на социално-икономически и производствени отношения. До капитализма грижата за върастните се възлагаше на техните наследници и това стимулираше раждаемостта. При капитализма децата са загрижени за своето бъдеще, а деперсонализираната от източници на финасиране пенсия за конкретния индивиид стимулира вечния ергенлък и бездетие, защото децата са грижи и финансови разходи, т.е инвестиции. Тези инвестиции в бъдеще създават обществен продукт от който се изплащат пенсиите. Поради тези съображения предложението за обвързване на размера на пенсията с броя и образованито на наследниците възстановява унищожената от капитализма справедливост, а също така стимулира решаването на проблема с намаляващата под критични граници раждаемост сред интелектуално развитите народности. Специално за България този подход би стимулирал увеличаване на ражданията на българчета. Що се отнася до конкретни суми, години за пенсиониране, стаж и т.н., то тези неща изискват внимателен и задълбочен анализ.

И при социализма, на който по му приляга разходопокривната, а на капитализма капиталовата пенсионна система. Конкретните цифри са ориентиране на читателя в идеята, а не конкретно предложение. Те са са илюстрация. Естествено , че когато се прави реална и работеща пенсионна система, трябва да се съобразят много неща, да се направят разчети ит.н.
цитирай
23. анонимен - ТУРЦИЯ
12.08.2010 15:36
ЗАЩО НЕ СЕ ПОУЧИМ ОТ ЕДНА НЕЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА КАТО ТУРЦИЯ? ТАМ НЕ СЕ ИЗИСКВА ВЪЗРАСТ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ, А САМО 20 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ! И ПОСЛЕ ТУРЦИЯ БИЛА ИЗОСТАНАЛА..АМИ КАК СЕ СПРАВЯ КАТО Е ТАКАВА? НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА МЕ ПРАЩАТЕ ТАМ. САМА ЩЕ ОТИДА, НИЩО ЧЕ СЪМ ЕТНИЧЕСКА БЪЛГАРКА С 28 ТРУДОВ СТАЖ, НА 47 ГОДИНИ.
цитирай
24. alison - ЗАЩО НЕ СЕ ПОУЧИМ ОТ ЕДНА НЕЕВРОП...
25.08.2010 14:35
анонимен написа:
ЗАЩО НЕ СЕ ПОУЧИМ ОТ ЕДНА НЕЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА КАТО ТУРЦИЯ? ТАМ НЕ СЕ ИЗИСКВА ВЪЗРАСТ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ, А САМО 20 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ! И ПОСЛЕ ТУРЦИЯ БИЛА ИЗОСТАНАЛА..АМИ КАК СЕ СПРАВЯ КАТО Е ТАКАВА? НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА МЕ ПРАЩАТЕ ТАМ. САМА ЩЕ ОТИДА, НИЩО ЧЕ СЪМ ЕТНИЧЕСКА БЪЛГАРКА С 28 ТРУДОВ СТАЖ, НА 47 ГОДИНИ.

Да се замислим над това е добре,макар че по презумпция сме прецакани!
Едва ли някой ще оспори ,че тотално сме се прецакали,раждайки се тука ,раждайки и децата си ,също тук!
цитирай
25. pitashtia - Няма как да се поучим
25.08.2010 18:25
анонимен написа:
ЗАЩО НЕ СЕ ПОУЧИМ ОТ ЕДНА НЕЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА КАТО ТУРЦИЯ? ТАМ НЕ СЕ ИЗИСКВА ВЪЗРАСТ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ, А САМО 20 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ! И ПОСЛЕ ТУРЦИЯ БИЛА ИЗОСТАНАЛА..АМИ КАК СЕ СПРАВЯ КАТО Е ТАКАВА? НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА МЕ ПРАЩАТЕ ТАМ. САМА ЩЕ ОТИДА, НИЩО ЧЕ СЪМ ЕТНИЧЕСКА БЪЛГАРКА С 28 ТРУДОВ СТАЖ, НА 47 ГОДИНИ.

В Турция това е възможно защото все още раждаемостта е голяма и има достатъчно роботна ръка та дари изнасят за Европа. Там дребните земеделци с по едно трактолче обработват 200-300 декара с интензивни зеленчукови култури и имат нужда от работна ръка, правят деца. Най- големият син обикновено я наследява, а останалите тръгват да си търсят работа в града . Не знам колко е точно възрастта ,но наистина рано се пенсионират. Връщат се през лятото в наше село и ги срещам млади петнсионери. Ако българите правеха пооне по три деца и при нас щеше да е същото. Прави впечатление , че Турция и кризата не я засегна, както и Китай.
цитирай
26. liliyanaandreeva - ЧОВЕЧНА ЧОВЕШКА ПЕНСИОННА РЕФОРМА
01.11.2010 08:27

4. Трудово-правни отношения

А. Работните дни в една календарна година са 225 дни.
Б. Почивните дни в една календарна година са 140 дни.
В. Работният ден е 6 (шест) часа по часовник с 24 часа в денонощието или 8 (осем) часа по часовник с 32 часа в денонощието или 10 (десет) часа по часовник с 40 часа в денонощието или 5 (пет) часа по часовник с 20 часа в денонощието.
Г. Жените работят 20 години по 6 часа дневно 225 дни годишно или общо 27 000 работни часа трудов стаж.
Д. Мъжете работят 25 години по 225 дни по 6 часа дневно или общо, 33 750 работни часа трудов стаж
Е. Жените ползват 8 (осем) години платен отпуск по майчинство за отглеждане на две деца.
Ж. Мъжете ползват 3 (три) години платен отпуск по бащинство за отглеждане на две деца.
З. Всеки град има по 560 фабрики с по 65 работника.
И. Постоянно е заето с трудова дейност една четвърт от населението в зряла възраст.
К. Всяка фамилна къща има право на дребен частен бизнес и търговска дейност по собствено желание.
Л. Всяка фамилна къща има право на зеленчукова градина с площ един декар бруто ( с пътища, тротоари и огради).
М. Населението на всеки град се изхранва с поливно земеделие, което се обработва машинно.
Н. Формата на обработване на земеделските земи е лична, фамилна, кооперативна, ТКЗС, АПК и прочие и се определя с народно допитване (плебисцит, референдум).
цитирай
27. анонимен - backlink service
14.08.2011 18:43
Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll definitely return.
цитирай
28. анонимен - improve page rank backlink building service
26.09.2011 11:08
search engine ranking tips seo guide <a href=http://xrumerservice.org>improved search engine rankings</a> backlinks generator
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930